Quan
organitzes un sopar a casa t'has d'assegurar que hi haurà beguda suficient (i
de sobres) per a les persones convidades. Si has pensat prendre un aperitiu
abans de dinar i acompanyar-lo amb vermut o amb cervesa (és millor
oferir diverses opcions i també algun tipus de beguda sense alcohol) compra’n
de més, ja te les beuràs si en queden. En el meu cas, acostumo a comptar quatre
cerveses per persona abans de començar a dinar... però és clar, això depèn dels
amics i amigues que tinguis.
Pel que
fa al dinar, si has pensat en oferir-los vi i n’has triat uns que aniran bé amb
cada plat (has pensat en el maridatge) cal tenir en compte que, normalment els
vins més suaus es prenen al principi (habitualment, els blancs abans dels
rosats i els rosats abans dels negres) ja que els sabors més subtils no s’apreciaran
detalladament si abans hem begut un vi més fort.
Si tot i
haver pensat en el vi, alguna de les persones convidades porta una ampolla, a
no ser que aquesta especifiqui que l’ha portada com a regal perquè el gaudeixis
tu un altre dia, s’obrirà i es consumirà durant l’àpat o en un altre moment,
però ens l’hem de beure. No importa si desfà els teus plans de maridatge amb
els plats. Mai no s’ha de deixar sense obrir una ampolla que porta una persona
convidada a no ser que se’ns expressi el desig contrari per la seva part.
Si som
nosaltres qui portem un vi, pot ser convenient saber què hi haurà per menjar.
No sempre és infalible allò que el negre és per la carn i el blanc per al peix.
A mi, si menjo un marmitaco o bull, em ve de gust un vi negre. Encara que són
plats de peix, tenen una textura i un gust tan intens, que un vi negre em
sembla molt apropiat, a més, en general m’agrada més el vi negre. Tot i no ser
infalible, el nostre sentit comú ens farà entendre si es tracta d’un plat
lleuger i de gust suau, que potser lligarà millor amb un vi blanc, o bé un plat
consistent i de gust fort que maridarà millor amb un vi negre. Cal tenir en
compte que, a més, en funció del tipus de raïm, del tractament que s’ha fet del
vi, de la denominació d’origen, etc, hi ha diferències abismals entre els
mateixos vins, encara que siguin del mateix color.
Si no
podem saber el menú, jo sóc de portar vi negre, també perquè m’agrada més, i
intento que sigui d’una bodega que ja he tastat abans, per no emportar-me
sorpreses. De totes maneres, de vegades ve de gust provar un nou vi. En aquest
cas és millor dir que no l’hem provat mai i un cop tastat, ser sincer a l’hora
de valorar-lo. Si ens agrada ho expressarem i si no ens agrada, també ho farem
notar i ens disculparem si l’opinió és generalitzada entre els comensals.
En els
dinars o sopars d’amics acostumo a portar una ampolla de vi que espero que s’obri
(en cap cas expressaré aquesta voluntat, òbviament, però ho espero), i si es
tracta de persones amb les que no tinc molta confiança, de vegades, puc portar
dues ampolles, una que sigui per beure al moment i una altra que desitjo que l’amfitrió
guardi (pot ser un reserva o un criança que m’agradi especialment). No acostumo
a anar convidat a casa d’algú amb les mans al cap, és convenient sempre portar
alguna cosa.
Si pel
motiu que fos, l’ampolla que hem portat per beure al moment no s’obre, mai del
món, ni tan sols si l’amfitrió insisteix, en l’emportarem. Mai, mai, mai del món.
És molt cutre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada